תופעת הגמגום בילדים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

גמגוםתופעת הגמגום נפוצה במיוחד בקרב ילדים צעירים. זהו מצב שאינו נעים , תחילה אבל יכול להיעלם ללא טיפול. אך במקרים רבים, ילדים ומבוגרים עשויים להמשיך לסבול מגמגום שלא ייעלם, והחלק המהותי ביותר של הטיפול נועד לסייע לאדם הסובל מהמצב לחוש רגוע ובטוח. קלינאי תקשורת ושפה מספק הדרכה נאותה ומצייד את המטופל בכלים הדרושים להתמודדות עם הבעיה.

גמגום הוא הפרעת דיבור המתבטאת בהפסקות והפרעות הקוטעות את הרצף והתזמון של חלקי הדיבור. הפסקות אלו עשויות להתבטא בצורת חזרות של צלילים, הברות או מילים, כגון אמירת א-א-אבא.

בנוסף, עשויה ההפרעה להתבטא בצלילים ממושכים, כך שהמילים נשמעות שרועות, כגון אאאאאאני. גמגום עשוי להיות כרוך אף בחסימה שקטה של זרימת האוויר לדיבור, כך שהצליל אינו נשמע. כתוצאה מכך, הדיבור נשמע מאולץ, מתוח או קופצני.

מאפיין בולט: חוסר רהיטות

זהו כל מצב המשבש את זרימת הדיבור, האטת הדיבור או הכרוך מאמץ נפשי או פיסי מוגבר מצד הדובר. שיבושי דיבור נפוצים כוללים הפסקות קצרות או ארוכות בדיבור, כגון 'אמממ', או 'אהה', תיקון הדיבור, משפטים שאינם גמורים, והברות חוזרות של מילים או קבוצות מילים.

כמעט כל אדם עשוי לחוות חוסר רהיטות בדיבור, לחזור על ביטויים או לשנות את המסרים, אך אלו אינם מפריעים לתקשורת שוטפת. כאשר גורם ההפרעות בשטף הדיבור חוצה את הקו והופך להפרעה חמורה בדיבור, נחשב המצב לגמגום.

השפעות הגמגום

גמגום עשוי להיות מתון ולא לגרום לבעיה משמעותית או חמורה. אך הוא נחשב לבעיה כשהוא הופך להיות הפרעת תקשורת רצינית. הגמגום משתנה בין האנשים הסובלים ממנו, וחלק מהאנשים עשויים לסבול מתקופות של גמגום שלאחריהן הם מדברים באופן שוטף.

אנשים מגמגמים עשויים להימנע מהגיית מילים או ממצבים מסוימים העלולים להחמיר את הקושי שלהם. הם עשויים להימנע מדיבור או להשתמש בתחליפים מסוימים עד כדי כך שאנשים סביבם אינם מזהים את הפרעת הגמגום שלהם. תופעה זו ידועה כגמגום סמוי, והאדם המושפע ממנה עלול להימנע מדיבור בכל הזדמנות אפשרית.

טיפול בגמגום מוקדם ככל האפשר

עבור מרבית הילדים בגיל הגם גמגום התפתחותי נעלם ללא כל טיפול. אם קיים צורך, הטיפול יעיל יותר לילדים צעירים מאשר לילדים בוגרים או למבוגרים. גמגום שנמשך לגיל בית הספר נוטה להיות קשה יותר לטיפול.

חשוב לפנות בהקדם האפשרי לקבלת ייעוץ, פנייה זו נקראת 'התערבות מוקדמת'. קלינאי תקשורת, המטפל בגמגום במרכזי בריאות ובבתי חולים, מטפל במצב. תכנית הטיפול כרוכה בשיטות שונות המסייעות לילד לחוש רגוע ובטוח יותר במהלך הדיבור. בחירת הטיפול תלויה בגיל הילד או המבוגר, הקשיים אותם הוא חווה וצרכיו האישיים. סוגי הטיפול השונים בגמגום כוללים:

שינוי גמגום – מסייע בהפחתת הפחד מגמגום ושיפור הביטחון העצמי.

טיפול פסיכולוגי – המשמש למבוגרים ולאנשים הסובלים מגמגום נרכש. טיפול זה אינו מתייחס לגמגום בלבד, אלא נועד להפחית מתח וחרדה המחמירים את המצב.

שיטות משוב – מסייעות לשינוי האופן בו האדם שומע את קולו. מכשירים אלקטרוניים מסייעים לאנשים לשלוט בדיבור שלהם באמצעות מתן משוב קולי. הם משנים את הדרך בה אדם מדבר, כגון האטת מהירות הדיבור, ומסייעים לו לדבר לאט יותר על מנת לשמור על הדיבור ברור, תוך כדי שמיעת צלילי ההיגוי דרך המכשיר.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

המרכז להתפתחות הילד

אתר המרכז להתפתחות הילד הוקם במטרה  להעניק לכם הגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לנושא- התפתחות הילד בגילאים השונים ועד לבגרותו.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן