סדרת בדיקות מעבדה מקיפות הבודקות את המזון המוגש לילדינו בקפיטריות של בתי הספר מציגה תמונה מדאיגה ומגלה קוליפורמים, עובש וזוהמה באוכל.
כך יוצא שכל הגורמים המעורבים מסירים מעצמם אחריות וילידנו נחשפים לסיכונים בריאותיים ממשיים.
זמנים משתנים: מכריך של אמא לבורקס בקפיטריה
תחקיר שנערך בשיתוף מעבדות מזון עקב אחר התנהלות הקפיטריות בבתי הספר, לבחינת רכיבי המזון הנמכר בבתי ספר בשמונה ערים. התוצאות חמורות מצביעות על פגיעה בזכויות התלמידים לתזונה בריאה, ומצביעות על מצב בו כמחצית מהכריכים שנמכרו בקפיטריות אינם ראויים למאכל אדם ושיעור הקוליפורמים והחיידקים בהם היה גבוה פי 23 מהתקן. תוצאות המעבדה רק חיזקו את מה שניתן היה לזהות בעין והוא זוהמה בכל מקום ורמת היגיינה נמוכה ביותר.
בנוסף, הבדיקות מתואמות מראש ומאפשרות לבתי הספר ולמפעיל הקפיטריה להתכונן. הגוף השני הנושא באחריות, הרשויות המקומיות אינן עורכות בדיקות כלל אלא לאחר הגשת תלונה על הרעלה מצד התלמידים.
הזנחה ברישיון
כך מתאפשר מצב בו התלונות הרבות של התלמידים לא זוכות להתייחסות או מענה ואינן מטופלות כלל. היעדר הפיקוח מאפשר למזנונים ללא רישיון עסק לפעול גם כאלה אשר נמצאו בהם מפגעים תברואתיים חמורים.
בחירה בזול במחיר יקר
הסרת האחריות של בתי הספר, הרשויות המקומיות ובעלי המזנונים גרמה לממשלה ביוזמת שר החינוך לחוקק הוראות אלה וכעת נעשתה פנייה לשר החינוך ולמשרד הבריאות לעגן בחקיקה גם את נושא הפיקוח התברואתי אך ניסיונות אלה נכשלו. האינטרסים של הרשות המקומית, הנהלת בתי הספר וההורים הם שמחירי המזון יהיו נמוכים ככל שניתן.
הידיעה על חוסר הפיקוח מאפשרת למפעילים לחסוך בהוצאות על מזון איכותי ובריא ועל השקעה בשמירה על היגיינת הילדים, ואת המחיר האמתי משלמים הילדים בבריאותם.