התפתחות תינוקות: הרמת הראש

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

הרמת ראש: בממוצע, בגיל חצי שנה כבר יחזיקו ראש זקוףראש התינוק זקוק לתמיכה משמעותית במהלך החודשים הראשונים לחייו, עד ששרירי צווארו מתחזקים. השגת הכוח הגופני שלו להחזיק את ראשו, היא הבסיס להתפתחות תנועה אחרת אותה מסגל התינוק.

בשלב הבא, הוא יכול להתהפך, לשבת, לזחול וללכת, ועד גיל חצי שנה, הוא מפתח שרירי צוואר חזקים דיים כדי להחזיק את ראשו מורם ולהניעו מצד לצד. כשהתינוק מרים את ראשו במהלך השכיבה על הבטן, הוא מחזק את שרירי צווארו, ובהדרגה מסוגל להחזיק את ראשו מורם, כל פעם לזמן מעט ארוך יותר. יכולת זו המתחזקת עם הזמן, מציינת את תחילת ההתפתחות המוטורית והשליטה על הגוף. במילים אחרות, הרמת הראש היא הבסיס לפיתוח מיומנויות מוטוריקה עדינה וגסה.

שלבי התפתחות השליטה על הראש

התינוק מפתח מיומנות זו לאט, בקצב שלו ובהדרגה, במהלך המחצית הראשונה של חייו.

לאחר הלידה – שרירי צוואר התינוק חלשים למדי לאחר הלידה, ובחודשים הראשונים הוא נסמך על תמיכת היד של הוריו, שיתמכו בראשו ובצווארו כשהם מחזיקים אותו.

עד גיל חודשיים – לקראת החודש השני לחייו, התינוק מסוגל להרים לרגע את ראשו כשהוא שוכב על הבטן, ויכול אף להניע את ראשו מצד לצד. בגיל חודשיים הוא מסוגל להרים את ראשו בעת השכיבה על הגב. כשמחזיקים אותו על הכתף, הוא מסגל מספיק שליטה להחזיק את ראשו, אך לא באופן יציב לחלוטין ולא לזמן רב.

עד גיל ארבעה חודשים – התינוק כבר אמור לשפר באופן משמעותי את השליטה על ראשו ולהיות מסוגל להרים מעט את ראשו בשכיבה על הבטן, תוך שמירה על יציבות.

עד גיל חצי שנה – התינוק מסוגל להחזיק את ראשו יציב וזקוף.

עיכוב התפתחותי

אם עד גיל חודש וחצי התינוק אינו מסוגל להרים מעט את ראשו, יש להתייעץ עם רופא, לבצע בדיקה, ולעקוב שוב אחר ההתפתחות לאחר שבועיים. אם נראה כי התינוק נאבק להרים את ראשו אפילו מעט בגיל שלושה חודשים, יש להתייעץ שוב עם הרופא.

תינוקות מפתחים מיומנויות שונות, במהירויות שונות מאחרים, וגם השליטה בראש אינה משתנה מבחינה זו. יש לזכור כי תינוקות שנולדו לפני השבוע ה-37 להיריון, עשויים לפתח אבני דרך התפתחותיות מאוחר יותר מרוב התינוקות האחרים.

טיפול בעיכוב התפתחותי

הרופא או מומחה לטיפולי בבעיות התפתחותיות של תינוקות, מסייעים לו לסגל את יכולת הרמת הראש באופנים שונים. תחילה עליו לחוש בנוח במהלך השכיבה על הבטן, והמטפל מסייע לו להכיר ולהבין את מבנה גופו וגבולות יכולת התנועה שלו, תוך כדי שכיבה או נשיאתו על הידיים.

כשהתינוק מגלה סימנים של נינוחות ותחושה בטוחה בסביבתו, מעביר אותו המטפל בעדינות לתנוחת שכיבה על הבטן, ומתרגל עימו שיטות להרמת ראשו באמצעות עבודה על זקיפת וכיפוף הגב, תרגילים לכפות הרגליים, השבת תשומת ליבו ממרחק כדי שיצטרך להרים את ראשו ולהתבונן, ותרגילים לייצוב האגן במצב של שכיבה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

המרכז להתפתחות הילד

אתר המרכז להתפתחות הילד הוקם במטרה  להעניק לכם הגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לנושא- התפתחות הילד בגילאים השונים ועד לבגרותו.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן