
לא כל הילדים עם הפרעות קשב וריכוז סובלים מבעיות שינה, אך הקשר ביניהם אפשרי. במחקר שבוצע בקרב ילדים עם הפרעות אלו, העידו כמחצית מההורים כי הילד שלהם, הסובל מההפרעות, חווה אף בעיות שינה.
מחקר נוסף שבוצע בקרב ילדים עם הפרעות קשב וריכוז מצא כי הילדים מתעוררים משנת לילה כשאינם רעננים, וסובלים מישנוניות בשעות היום. הם עלולים אף לחוות תסמינים פסיכיאטריים דוגמת חרדה או דיכאון אשר עלולים לשבש את שנתם.
ילדים הסובלים מהפרעות שינה והפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות, חווים תמסיני חוסר תשומת לב, פעילות יתר וחוסר מנוחה, בניגוד למבוגרים, שחווים נמנום ופעילות מופחתת כאשר שנתם מופרעת. יחסי הגומלין בין הפרעות אלו הם משמעותיים, ולעיתים עשויה להתקבל אבחנה מוטעה בשל החפיפה בין התסמינים של שתי ההפרעות.
הקשר בין הפרעות שינה ובעיות קשב וריכוז
- קשר ישיר להפרעות קשב וריכוז
- קשר להפרעה אחרת המתרחשת עם הפרעות אלו, כגון חרדה
- תוצאה מצריכת תרופה ממריצה
- או שאין כל קשר בין שתי ההפרעות, והיא נפוצה פשוט באופן כללי.
בספרות הרפואית הזמינה, המתבססת על מחקרים, נבדקה השאלה האם הפרעות שינה נפוצות יותר בהפרעות קשב וריכוז, ונמצאו מגמות מבוססות על נתונים המצביעים על מספר הפרעות שינה שנפוצות יותר בהפרעות קשב וריכוז. אך לא קיימת החלטה חד משמעית בנושא זה ויש צורך במחקר נוסף. כאשר משווים ילדים עם הפרעות קשב וריכוז שאינן מטופלות בתרופות, לילדים ללא הפרעות אלו, מספר מגמות התנהגותיות, מצביעות על קשר ודאי בין שתי ההפרעות:
- רוב המחקרים אינם מראים הבדל בכמות השינה או בזמן שלוקח להירדם.
- רוב המחקרים מראים חוסר מנוחה מוגבר ותנועות גפיים מחזוריות במהלך השינה.
- אחוז מזמן השינה מאופיין בתנועת עין מהירה (REM), הגורמת להפרעות שינה.
- תופעה מוגברת של סיוטים והרטבות.
נחירות והפרעות קשב וריכוז
במחקר אחר, ילדים נוחרים בגילאים אלו נמצאו בסיכון גבוה כמעט פי שניים, לסבול מהפרעות קשב וריכוז. ילדים נוחרים נוטים להצליח פחת במבחני קשב, יכולת שפה ואינטליגנציה כללית. מספר מחקרים הראו כי הסרת השקדים והפוליפים משפרת את שנתם והתנהגותם, ללא צורך בטיפול תרופתי.
דום נשימה בשינה
שקדים ופוליפים מוגדלים הם הגורמים השכיחים ביותר לדום נשימה בשינה בקרב ילדים, אך גם אלרגיות והשמנת יתר עלולים להיות הסיבה. בדומה למבוגרים, גם ילדים עם דום נשימה בשינה יהיו עייפים במהלך היום, ויחוו בעיות ריכוז ותסמינים אחרים, כגון עצבנות, כתוצאה מחוסר שינה.
דום נשימה בשינה בקרב ילדים הוא מצב בו ניתן לטפל אצל רופא ילדים, או מומחה לאף אוזן וגרון, אשר יקבע אם השקדים חוסמים את דרכי הנשימה וגורמים למצב זה.