כשמדובר על היפראקטיביות בילדים, מצב זה עשוי להוות סימן להפרעות קשב וריכוז (ADHD). ילדים הסובלים מהפרעות אלו, מתקשים בשמירה על שקט, ועשויים להיות אימפולסיביים, כלומר, לפעול מבלי לחשוב על התוצאות, עד כדי גרימת פגיעה לעצמם או לאחרים. חלק מהילדים ההיפראקטיביים חווים קשיים בלימודים, ונקלעים לצרות בפעילויות חברתיות.
חלקם עשויים אף להתקשות לשבת בשקט בכיתה או להמתין לתורם בכיתה או בפעילויות חברתיות. הם צועקים את התשובות לפני שילדים אחרים מקבלים הזדמנות להתבטא. הם עשויים להתנועע ללא הרף בכיסאותיהם, מסתובבים הרבה, מדברים יותר מידי או מפריעים לשיחות של אחרים.
המולה ביתית והיפראקטיביות
לכן מומלץ לשמור על אווירה רגועה ככל הניתן בבית, ולתזמן פעילויות משפחתיות. לעיתים ילד המתנהג בהיפראקטיביות זקוק למעט זמן שקט קרוב להוריו, ומומלץ להתכרבל איתו על הספה עם שמיכה ולקרוא לו סיפור עד שהוא נרגע.
טיפול בהיפראקטיביות בילדים
הוא עובד עם הילדים והוריהם להרכבת תכנית התמודדות, ומספק להורים רעיונות בהם ניתן לנקוט לביצוע שינויים בבית, המועילים לילדים היפראקטיביים. במידת הצורך, הוא מסייע לילדים ללמוד לבנות קשרים חברתיים טובים יותר.
גם מורים יכולים לתגמל ילדים היפראקטיביים המפגינים שליטה טובה, כגון יכולת לשבת בשקט במהלך השיעור. הורים יכולים להציע תגמולים בבית במיוחד כשמושגת הקשבה, יכולת השלמת מטלות או מעקב אחר נושאים הדורשים תשומת לב.
פעילות גופנית. ילדים עשויים להיות היפראקטיביים כשאינם מקבלים מספיק פעילות גופנית השורפת את האנרגיה שלהם. הורים יכולים לסייע לילדיהם לבצע את התרגילים להם הם זקוקים באמצעות יציאה לטיולים בטבע, הליכה מסביב לשכונה, יציאה לרכיבה על אופניים, משחקי כדור בחצר, או משחקים על שפת הים.
ראו גם: אבחון ADHD