גם ההורה המוצלח ביותר, המשקיע רבות בחינוך ילדיו, יצטרך ללמוד כיצד להתמודד עם בעיות המשמעת הקשות של ילדיו, שיתחילו כאשר יגיעו לגיל שנתיים. למעשה יהיה עליו לקבוע גבולות חדשים, למצוא דרכים יצירתיות לאכוף את הגבולות, לעמול קשה מאי פעם ולהצטייד בלא מעט סבלנות כדי לזכות במינימום של הקשבה וכבוד מצד הפעוטות, שגילו לפתע שיש להם לא מעט כוח בעולם הזה, שהגיעו אליו זה מכבר.
נקודת המפתח – נסו להבין את הילד שלכם
מעניין לגלות שברוב המוחלט של המקרים, הילד ישמח להסביר את עצמו. במקרים שבהם הילד עדיין לא רכש מספיק מילים בשביל להסביר את עצמו, ניתן בהחלט לסייע לו על ידי שאילת שאלות מנחות. כך לדוגמה אם הילד קשקש על הקיר בסלון למרות שהוא יודע שאסור לו לעשות זאת, ניתן לשאול האם הוא קשקש על הקיר כיוון שהוא מעוניין שהוריו יבלו עמו יותר זמן למשל.
חשיבות הקישור בין המעשה לבין הסנקציה
- “ביקשתי ממך לאכול את המעדן ליד השולחן בלבד ולא הקשבת לי. בגלל זה אתה תעזור לי עכשיו לנקות את הלכלוך מהרצפה”.
- אני לוקחת לך את המקל שאתה משחק אתו עכשיו בגלל שהשתמשת במקל בשביל להרביץ לאחותך הקטנה”.
ישנה חשיבות עליונה להיות מדויקים מאוד בדברים ולהימנע ממשפטים כללים שיכולים להתפרש בכמה מובנים. כך לדוגמה תמיד עדיף להשתמש במשפט כמו “אני מבקשת ממך להפסיק לשפוך את המים על אחיך”, על פני “מספיק עם זה כבר”.
לא לפחד מפשרות
העניקו לילד את זכות הבחירה
חלק ניכר מבעיות ההתנהגות המאפיינות את גיל שנתיים נובעות מכך שהילד מעוניין לקבל את השליטה לידיים שלו ולהפגין עצמאות. אי לכך, ניתן לפתור את הבעיות השונות פשוט על ידי כך שתעניקו לו את השליטה שהוא כל כך זקוק לה, גם אם מדובר בשליטה מדומה. כך למשל ניתן לשאול את הילד האם הוא מעוניין להישאר בסלון המשפחתי בשקט מבלי לזרוק חפצים על האורחים או שמא הוא מעוניין ללכת לחדרו ולשחק לבד.
לבקר את ההתנהגות ולעולם לא את הילד
לסיום נציין נקודה קטנה אך עקרונית מאין כמוה – מומלץ ביותר להימנע מהעברת ביקורת על הילד עצמו, כלומר להימנע ממשפטים כגון: אתה ילד רע מאוד”. תחת זאת יש לבקר את ההתנהגות של הילד ולבחור במשפטים כמו למשל “אתה ילד טוב, חמוד וחכם, אבל התנהגת עכשיו רע מאוד”.
התפתחות ילדים מגיל שנה עד שנתיים
התפתחות ילדים מגיל שנתיים עד שלוש