מרפא בעיסוק מוסמך לאבחן ולטפל, בין היתר, בליקויי תפקוד. הטיפול המתבצע משלב פיזיותרפיה ושירותי ריפוי תעסוקתי. בעיות תפקוד נובעות מסיבות שונות רבות, תלוי במחלה, בנכות או במצב הרפואי של המטופל.
תפקיד מרפא בעיסוק
התפקידים אותם מבצע מרפא בעיסוק, לטיפול בילדים, כוללים סיוע לפעילויות משפחתיות, משחק ופנאי, כמו גם חינוך לטיפול עצמי, מה שמסייע להם להגיע לרמה אותה השיגו חבריהם, כך שיוכלו לחוות תחושת זהות ורווחה משופרת. המרפא בעיסוק משתמש בכישורים, משאבים ושיטות לתמיכה בפיתוח עיסוקי ילדות שונים אלו, לשם מתן מענה על הצרכים הפיזיים, הקוגניטיביים, הנפשיים והחברתיים של הילד ובני משפחתו.
סוגי אבחון תפקודי
מרפא בעיסוק מאבחן צרכים בריאותיים ארוכי טווח להם זקוק הילד, הדורשים שירותי פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק. חשוב לקבוע את האבחנה הנכונה בהתאם למוגבלויות התפקוד של הילד, ולהרכיב את התכנית המתאימה, מוקדם ככל הניתן, על מנת שהילד יוכל לתפקד כראוי ככל שהוא מתבגר.
אבחון תפקודי כללי. מיועד לילדים בגילאי שלוש עד שש. המרפא בעיסוק בודק יכולות שימוש בעיפרון, בצבעים, ותפקוד של צביעה וציור. הוא בוחן את תפקודי הידיים במשימות מוטוריקה עדינה, מזהה יכולות ארגון ותכנון הכוללות תפיסה חזותית, הרכבה ובנייה, מוטוריקה גסה, קצב עבודה ויכולות תחושה.
תפקיד הריפוי בעיסוק
מטרת הריפוי בעיסוק היא להקנות לילד שיטות תפקוד משופרות בתחום של סידור התיק לבית הספר, התארגנות יעילה בבוקר, הקפדה על סביבה מסודרת, הכנת שיעורי בית והשתתפות בפעילויות חברתיות. תהליך האבחון קובע את הצרכים והמטרות הראשוניות, ובמהלך מפגשי הטיפול, המתבצעים לסירוגין ועל פי הצורך עם או ללא נוכחות ההורים, לומד הילד לתפקד היטב בסביבתו הטבעית.