מהו אבחון נוירופסיכולוגי?

אבחון נוירופסיכולוגי

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

אבחון נוירופסיכולוגי

אבחון נוירופסיכולוגיאבחון נוירופסיכולוגי נותן הערכה מקיפה על היכולות ועל המגבלות של הילד הנבדק בתחום הקוגניטיבי. האבחון בודק תפקודים שונים כמו למידה, יכולת זיכרון, קשב וריכוז ועוד יכולות קוגניטיביות שונות.

את האבחון הנוירופסיכולוגי עורכים כאשר מבחינים אצל הילד בשינוי שמגיע ממקור נוירולוגי אשר עלול להיגרם מחבלה בראש, מזעזוע מוח, ממחלה ניוונית, משבץ מוחי, מגידול מוחי או מתסמונות אחרות הקשורות לראש.

סיבה נוספת שבגללה עורכים אבחון נוירופסיכולוגי היא על מנת לאתר ולאבחן את קיומם של ליקויים התפתחותיים כמו הפרעות של קשב וריכוז וליקויי למידה אחרים נוספים.

באמצעות אבחון נוירופסיכולוגי ניתן להבחין גם בין בעיות נפשיות ופסיכיאטריות לבין בעיות נוירולוגיות, וגם ניתן לזהות בעיות ביכולת הזיכרון או בעיות קוגניטיביות אחרות.

מה באבחון?

אבחון נוירופסיכולוגי אורך כעשר שעות אשר מתחלקות בין שניים לשלושה מפגשים, כאשר הכול תלוי בצורכי הילד שנבדק וביכולותיו השונות.

במהלך האבחון נערכות תצפיות על התנהגות הילד, נערך ראיון קליני על ידי פסיכולוג אשר מתשאל את הורי הילד לגבי ההיסטוריה החינוכית וההתפתחותית שלו, קריאת דוחות מחוות דעת שונות אודות מצב הילד, סקירת הרקע הרפואי שלו וכמובן העברת מבחנים בכתב ובעל פה במטרה לבחון את המיומנויות הקוגניטיביות של הילד.

המבחנים כוללים מבחני אינטליגנציה (משכל), מבחני למידה ויכולת זיכרון, מבחני קשב וריכוז, מבחנים גרפי-מוטוריים, מבחני כישורים בתחומים שונים ומבחנים תפיסתיים.

אבחון נוירופסיכולוגי מותאם לכל ילד באופן אישי בהתאם ליכולותיו, למגבלותיו ולמטרה שלשמה הגיע לאבחון. כל המבחנים אשר נכללים בתוך מסגרת של אבחון נוירופסיכולוגי כוללים שאילת שאלות, שימוש בנייר ובעיפרון, ציורים, הרכבת פאזלים וגם שימוש במחשב במידת הצורך.

מבחנים נוספים, פרט לאלה הקוגניטיביים אשר מועברים במסגרת האבחון הם מבחנים פסיכולוגיים שנועדו לתת הערכה מדויקת של השפעת הקשיים הנוירולוגיים על מצבו הנפשי של הילד שנבדק, הערכה של השפעת הקשיים הפסיכולוגיים על יכולת התפקוד הקוגניטיבי ומהן ההשפעות אשר נוצרות בין שני הגורמים.

סוג נוסף של מבחנים שנערכים במסגרת של אבחון נוירופסיכולוגי הם מבחני אמינות שבאים לתת הערכה לגבי המוטיבציה של הילד בשעת ביצוע המבחנים.

ייתכן כי במהלך האבחון ישנן בדיקות אשר נעשות על ידי מספר אנשי מקצוע, כך שהילד ייפגש עם כמה דמויות בו זמנית. במרבית המקרים הילד נמצא לבדו בחדר האבחון ללא נוכחות של הוריו, אלא אם כן זהו ילד מוגבל או בגיל צעיר מאוד.

כל הנושאים אשר נבדקים במהלך אבחון נוירופסיכולוגי מסתכמים לידי תוצאות שמשוות לתוצאותיהם של ילדים אחרים בני אותו גיל של הילד שנבדק. באמצעות ההשוואות הללו, המאבחן בונה פרופיל אישי לכל נבדק וממקד את התחומים בהם הילד חזק ואת התחומים בהם הוא מתקשה, ועל ידי כך הוא מאתר את הפוטנציאל החבוי בילד.

סוף האבחון

כאשר אבחון נוירופסיכולוגי מגיע אל קיצו, אנשי המקצוע שערכו אותו מנתחים ומסכמים את כל הממצאים, כותבים דוח מסכם עם פירוט ברור ומדויק של הדברים שכלל האבחון וכל מה שהתגלה בו, נערכת שיחה עם ההורים של הנבדק שבה מסבירים את התוצאות ונותנים המלצות להמשך בהתאם למטרה ההתחלתית של האבחון, בהתאם לצורכי הגורם המפנה, וכמובן בהתאם לצורכי הילד.

שימושים באבחון

אבחון נוירופסיכולוגי קביל במקומות שונים בנוסף למוסדות לימוד. ישנם אבחונים אשר מתבצעים כחלק מתהליך טיפולי שיקומי שעובר הילד או המבוגר מתוך מטרה לתת הערכה של היכולות ושל הקשיים שלהם.

ישנם אבחונים נוירופסיכולוגיים שנערכים לצורך חוות דעת משפטית על מצב הנבדק, לתביעות ביטוח למיניהן, ולהכרה בנכויות במוסד לביטוח לאומי ובמשרד הביטחון.

ראו גם:

מבחן ציור דמות לאבחון בעיות התפתחות בעיות פסיכולוגיות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

המרכז להתפתחות הילד

אתר המרכז להתפתחות הילד הוקם במטרה  להעניק לכם הגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לנושא- התפתחות הילד בגילאים השונים ועד לבגרותו.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן